maanantai 31. lokakuuta 2011

Kontaktiopetusta

Perjantaina käytiin Sisun kanssa esimerkkikoirakkona JAT:in ohjausbileissä. Saatiin ihan henkilökohtaista ohjausta siihen, miten kontakteja voi opettaa / vahvistaa juuri Sisun tyyppiselle koiralle.

Koira on valjaissa ja hihnassa. Tilanteessa on mukana koiran lisäksi hihnanpitäjä ja koiranohjaaja. Koira käsketään puomille sanalla 'kiipee'. Hyvissä ajoin ennen alastulokontaktia sanotaan pysähtymissana 'koske'. Alastulokontaktilla on namialusta. Hihnanpitäjä varmistaa, että koira pysähtyy oikeaan kohtaan. Koiranohjaaja jatkaa eteenpäin ja voi kehua koiraa "hyvä koske, hieno koske" -> vahvistaa käskysanaa. Ohjaaja palaa palkkaamaan koiran selkä koiraan päin -> ei paineista koiraa turhaan. Voi hieman katsoa olan taakse. Ohjaaja antaa koiralle namin. Ohjaaja sanoo koiralle vapauttavan sanan 'mene', jolloin koira saa lähteä etäpalkalle (Sisulla toinen namialusta) ja lähtee myös itse eteenpäin. Ohjaaja ei saa lähteä liikkeelle ennen vapauttavaa sanaa, sillä muuten koira vapautuu ohjaajan liikkeestä.

Tällänen olis siis alkutilanne, ja tosta lähdetään etenemään niin, että varioidaan välimatkaa, minkä kuljen, ennen kuin palaan palkkaamaan. Myös vauhtia ja suuntaa tulee vaihdella. Namialusta häivytetään noin neljällä harjoituskerralla pois, niin, että etäpalkka kuitenkin säilyy vielä. Etäpalkan etäisyys ja suunta vaihtelee.

En ehtinyt jäädä kuuntelemaan muita ohjausbileiden aiheita, mutta tuossa sitä on jo opeteltavaa ihan tarpeeksi, tuo oli selvästi vaikeampaa mulle kuin Sisulle.

Lisätään ostoslistaan valjaat! Oikeastaan valjaat ovat olleet jo pitkään hankintalistalla, eikä ihan mitkä tahansa valjaat. Nämä Julius-K9 -valjaat on suunniteltu viranomais- ja ammattikäyttöön. Sen lisäksi ne on mun mielestä erittäin pätevän näköiset ja monipuoliset. Näitä saa useissa väreissä ja sivuihin saa kiinnitellä erilaisia tekstejä. Katsotaan, jos näitä olisi Jyväskylän KV:ssa tai Voittajassa myynnissä. Muita valjaita ei edes harkita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti