maanantai 27. toukokuuta 2013

Sennan kuulumisia

Pikku Senna on kotiutunut oikein hyvin. Huomenna Senna täyttää 10 viikkoa ja meillä on sen kunniaksi edessä punnitus ja madotus. 8 viikon iässä Senna painoi 4,5 kiloa.

Senna on aloittanut koirakoulun Jyväskylän Tokokerholla. Senna treenaa perustaitoryhmässä operantin ehdollistamisen ja positiivisen vahvistamisen kautta. Koulutus on vasta alussa. Tällä hetkellä Senna osaa jo yhdistää naksuttimen äänen namiin ja kelpuuttaa naksauksen kuittaukseksi oikein tehdystä työstä. Palkan on silti tultava vielä aika nopeasti. Senna osaa jo tökätä kuonollaan kosketuskeppiä saadakseen namin. Huomiselle läksynä on kontaktiharjoitus. Sennan pitää katsoa minua, jolloin minä naksautan, otan askeleen taaksepäin ja tarjoan palkan omiin jalkoihin kiinni, Sennan nenän tasolle. Tämä sujuu jo ihan ok omassa pihassa ja kotona, mutta saapa nähdä kuinka käy huomenna koulutuskentällä.. Harjoituksen alla on myös autohäkissä rauhoittuminen. Ovi aukeaa vasta, kun jokainen tassu on maassa ja kuono on ummessa. Sennalla on äitinsä draamantaju ja harvinaisen kova ääni. Voin vain kuvitella, miltä ohikulkijoista näyttää, kun pentu kirkuu kuin päätä leikattaisiin, eikä julma omistaja siltikään avaa autohäkin ovea ja ota pentua syliin..

Sennaa ei ole vielä kovasti kielletty tai komennettu yhtään mistään. Olen ollut äkäinen vain vaatteiden rikkomisesta ja siitä, jos Senna tulee häsläämään väliin kun siivoan sen pissoja ja kakkoja. Sisäsiisteys on ottanut takapakkia. Senna käy ulkona riehumassa ja tulee sisälle tekemään asiansa. Olen yrittänyt kiittää ja hurrata tosi paljon ulos tehdyistä pissoista ja kakoista, ja jättää sisälle tehdyt huomioimatta. Nyt täytyy ilmeisesti pikku hiljaa alkaa torua sisälle pissaamisesta ja kakkaamisesta jos saan Sennan verekseltään kiinni. Pikku vitsiniekka nimittäin juoksee pissalle Sisun pedille.. Sennan vesikupin olen joutunut siirtämään kokonaan kylppäriin ja Sisun kupin olen nostanut takaisin telineeseen. Senna kaataa vesikupit tai muuten kaivaa ja lotraa niissä niin, että laminaatti kuplii. Uusimpana jippona on uittaa pehmolelut vesikupissa ja paiskoa märkiä pehmoja ympäri kämppää.

Senna kasvaa ihan liian nopeasti! Surkuttelen jo etukäteen sitä, kun siitä ei jää paljoa kuvia muistoksi pentuajoista, enkä kerkeä tehdä sen kanssa kaikkea mitä ajattelin (sosiaalistaminen, esim. eri ympäristöt ja kokemukset ennen 16 vko ikää). Paljon ollaan jo kuljettu ja nähty erilaisia koiria ja ihmisiä. Senna myös lenkkeilee mukana, ja pystyy tulemaan omaa tahtia irti mukana noin 1 - 1½h metsä/pururatalenkkejä. Senna on käynyt jo järvessä kahlaamassa, eikä aristellut ollenkaan. Uimaan ei vielä ruvennut. Katsellaan kesemmällä, kun itse tarkenen uida. Senna kulkee reippaasti erilaisilla alustoilla, eikä hätkähdä oikein mitään. Jää istumaan ja ihmettelemään tai hakeutuu mun luokse katselemaan, kun näkee jotain outoa. Polkupyörät, autot ja rollaattorit eivät enää hätkäytä. Muut koirat vähän jänskättää, mutta kaikki ihmiset on ihania. Mukaanlukien pikkulapset (ainakin vielä!). Tästä olen tosi hyvilläni, sillä Sisu ei oikein siedä lapsia. Pitää yrittää ehtiä käymään Matkakeskuksella Sennan kanssa kahdestaan. Siellä on paljon erilaisia alustoja, ääniä, hajuja jne.

Sennan kanssa olisi ehkä mielenkiintoista kokeilla hakua, koska Senna ainakin tässä vaiheessa rrrrakastaa kaikkia ihmisiä ja haku lajina on alkanut kuulostaa jännältä. Se on myös selkeästi ahneempi ja työintoisempi kuin Sisu. Jos ei hakua (sopivan porukan tod.näk. puuttuessa), niin sitten haluan treenata Sennan kanssa jälkeä ja esineruutua. Tottista inhoan, mutta jospa tuolla Tokokerholla tästä tulisi mukavaa eikä pakkopullaa. Kunhan ikä riittää, on Sennan tarkoitus suunnata agilityn ihmeelliseen maailmaan ja käydä pentukehissä näyttämässä suomenruotsalaista erinomaisuuttaan. Olen Sennaan tässä vaiheessa tosi tyytyväinen, se on todella lupaavan oloinen! Kun en nyt ite vaan tössis koulutusta, hyvä koira mulla on käsissä. Lopuksi vielä Pilvin äitienpäivänä ottamia kuvia Sennasta.


3 kommenttia:

 1. Jos kiinnostaisi Sennalle shelttimäinen leikkiseura niin Loitsu olisi ihan varmasti innoissaan päästessään leikkimään pikku tervun kanssa. Laittele viestiä jos kiinnostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laura, ehdottomasti kiinnostaa! Sennalla ei vielä montaa leikkikaveria ole ollutkaan. :)

   Poista
 2. Vitsi, kun meijän sinne tulo peruuntui. Mä olisin niin halunnu nähdä pikku karvapalleron. :)

  Pitää yritää kesän aikana, jos nähtäis jossain? Mä voisin ajella sinne tai olette tekin tervetulleita tänne.

  VastaaPoista